Hodočašće katoličkih vjerskih vrtića u Mariju Bistricu

Objavljeno: 02.06.2013

Ovogodišnje tradicionalno hodočašće vjerskih vrtića u Mariju Bistricu održalo se 1. lipnja 2013. godine, a sudjelovalo je tridesetak vrtića. Kada smo se okupili ispred bazilike, procesija sa pjesmom prošla je kroz svetište, preko trga, pa sve do crkve na otvorenom gdje se slavilo misno slavlje. Svaki vrtić bio je prepoznatljiv po majicama, kapama, zastavama… sa imenom vrtića iz kojeg dolaze. Naš vrtić imao je oznaku na bijelim šiltericama i plavu zastavu sa imenom svetog Vinka.

Ovogodišnje hodočašće posebno je uzveličao zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i kölnski nadbiskup kardinal Joachim Meisner. Oni su došli na hodočašće u Mariju Bistricu, ali i kako bi vidjeli brojnu okupljenu djecu i roditelje. Prije misnog slavlja pozdravili su sve okupljene i udijelili zajednički blagoslov. „Majka Božja vas puno voli, to uvijek nosite u svom srcu!“ poručio je kardinal Bozanić.

Misno slavlje započeo je upravitelj Svetišta vlč. Zlatko Koren, a raspjevani i veseli dječji  glasovi zapjevali su vrtićku himnu Majci Božjoj Bistričkoj:

„Došli smo iz vrtića, da budemo ti bliže,

naš ti Pozdrav Marijo iz malog srca stiže.

Šaljemo ti poljupce da Bistricom odlete,

čuvaj naše najbliže to moli svako dijete.

Uvijek si uz nas kad god nam treba,

volimo te Marijo, sve do neba, sve do neba…“

Na početku propovijedi vlč. Koren pojedinačno je pozdravio svaki vrtić, a djeca su mu uzvratila veselim poklikom: „Aleluja!“. Naglasio je rečenicu iz Svetog pisma: „Pustite dječicu neka dolaze k meni, ne priječite im jer takvih je Kraljevstvo Božje.“ Pozvao je roditelje i sve koji djeluju na različitim područjima odgoja da čuju i osjete Isusovo raspoloženje i da do svakoga dopru te riječi živoga Boga.

U ime našeg vrtića molitvu vjernika izrekla je predškolka Jana, koja je stavila pod Majčino okrilje naš narod i hrvatsku domovinu. Na kraju misnog slavlja djevojčica iz dječjeg vrtića „Dobri“ poklonila je Svetištu svoju sliku „Krštenje“, koja je proglašena najboljom ovogodišnjom slikom u projektu likovnih radionica „Volim Crkvu.“

Djeca i roditelji razišli su se s molitvom u mislima da Majka Božja uvijek bdije nad njihovom obitelji, da ih čuva i štiti od svakog zla i podari im obiteljsku ljubav, radost i zajedništvo.