OBILJEŽILI SMO DAN SIROMAHA

Objavljeno: 12.11.2020

Tema Poruke Svetoga oca Franje za Svjetski dan siromaha 2020. „Pruži svoju ruku siromahu“ preuzeta je iz Knjige Sirahove (7, 32).

Ovih mjeseci, kada je čitav svijet pokorio virus koji je donosio bol i smrt, očaj i izgubljenost, koliko smo samo ispruženih ruku mogli vidjeti! Pružena ruka liječnika koji se brine o svakom pacijentu i pokušava pronaći pravi lijek. Pružena ruka medicinskih sestara i tehničara koji su nakon radnog vremena ostajali brinuti se o bolesnima. Pružena ruka zaposlenih u administraciji koji su nabavljali sredstva kako bi što više života bilo spašeno. Pružena ruka ljekarnika koji se odazivao svima koji su ga tražili izlažući se opasnosti izravnog kontakta s ljudima. Pružena ruka svećenika koji slomljena srca podjeljuje blagoslov. Pružena ruka volontera koji pomaže onima koji žive na ulici i onima koji, iako imaju krov nad glavom, nemaju što za jesti. Pružena ruka muškaraca i žena koji su radili na pružanju osnovnih usluga i sigurnosti. Mogli bismo nastaviti nabrajati i druge pružene ruke i o tome bi se moglo sastaviti pravu veliku litaniju dobrih djela. Te su ruke prkosile zarazi i strahu samo kako bi pružile podršku i utjehu, piše Papa u svojoj Poruci za IV. svjetski dan siromaha (15. studenog 2020.).

Naše skupine Leptirići i Srčeka ovaj tjedan obilježili su u znaku „Pomoći svakome u potrebi“. Najbolje su ih u tome poučili likovi u svetom Vinku i svetom Martinu, koji su se odlikovali izrazitom osjetljivošću prema siromasima, napuštenima, djeci i svima potrebnima. Skupina Leptirići sa svojim odgojiteljicama skupili su namirnice i odnijeli ih u pučku kuhinju sestara milosrdnica.