Proslava sv. Vinka i Dana vrtića

Objavljeno: 30.09.2013

U našem vrtiću mjesec rujan bogat je raznim događanjima. Sa našima najmlađima prolazimo razdoblje adaptacije i upoznavanja sa vrtićem, a uz to svi zajedno pripremamo se za veliki događaj, proslavu Sv. Vinka i dana našeg vrtića. Kroz raznovrsne aktivnosti, od likovnih stvaralaštva, pjevanja pa do molitve, radosno smo se pripremali i iščekivali dan slavlja.

Sa djecom smo pričali i pokušali im približiti osobu i lik Sv. Vinka, a jednako tako željeli smo čuti što oni misle i kako ga oni vide. Na pitanje odgajateljice „ŠTO SVETI VINKO IMA U SRCU?”, od djece u dobi od 4-5 godina dobili smo sljedeće odgovore:

  • VIKTOR: „…dobrotu, pomoć za siromašne…“;
  • ŠIMUN: „…ljubav, uzimao je od bogatih i davao siromašnima…“;
  • MARKO: „…puno ljubavi i sreće…“;
  • HANA: „…Isusa…”.

Djeca su imala priliku uputiti svoje molitve Sv. Vinku, pa su ga molili sljedeće:

  • VIKTOR: „…da budeš još bolji nego prije …“;
  • ŠIMUN: „…kada dođeš u nebo da ne zaboraviš dijeliti drugima novac i hranu …“;
  • MARKO: „…da dođeš u moju kuću i da vidiš kako ću iskreno biti dobar…“;
  • HANA: „…da svatko ima hrane i vode …“.

 

Povodom našega slavlja u srijedu 25.09.2013. godine u našem vrtiću gostovao je mađioničar Japa. Sa svojim zanimljivim rekvizitima djeci je pokazao razne trikove, stvorio veselu atmosferu i druženje prepuno dječjeg smijeha i razigranosti.

Na sam Dan vrtića djeca, njihovi roditelji i djelatnici prisustvovali su svečanoj svetoj misi u crkvi Svetog Vinka koju je predvodio don Milan Ivančević. Djeca su aktivno sudjelovala, radosno pjevajući i predvodeći molitve vjernika.

U svojoj se propovijedi don Milan Sv. Vinka spomenuo ovim riječima: „Imao je osjećaj za siromahe i potrebite svake vrste. Toliku im je važnost dao da ih je nazvao “našim gospodarima”. Pokazao nam je i ostavio u nasljeđe važnost stavljanja Boga u središte života. Njegova karizma nije se vezala uz jedno mjesto ili potrebu nego je odgovarala na konkretne ljudske potrebe. Prijateljevao je sa sv. Franjom Saleškim pa su zacijelo imali utjecaja jedan na drugoga osobito kad je riječ o stavu prema molitvi i odnosu prema siromasima.“

         Na kraju sv. mise ravnateljica vrtića svima se zahvalila i obratila riječima: „Sveti Vinko neprestano nas nadahnjuje na ljubav prema bližnjima i solidarnost s onima koji su potrebni naše pomoći. Vjerujemo da će nas i po zaslugama današnjih molitava pratiti u vremenu koje je pred nama te posebno bdjeti nad vašom djecom.“

Radosno slavlje nastavilo se uz zajedničko druženje i okrepu u prostoru vrtića.