ADVENTSKA RADIONICA

Objavljeno: 08.12.2023

Tjedan prije početka došašća organizirali smo radionice: izrade adventskih vjenčića u vrtiću. Roditelji su mogli sa svojom djecom izraditi svoj adventski vijenac, koji su ponijeli kućama. Uz radosno druženje, kreativnost, razgovor…mogao se osjetiti osjećaj radosti skorog dolaska božićnog vremena. Neka vjenčići u svakom domu okupe naše obitelji na molitvu i radosno iščekivanje Isusovog rođendana.

Vrijeme Došašća je vrijeme iščekivanja i pripreme za Kristov dolazak, njegov dolazak ne samo u betlehemsku štalicu, nego i dolazak na kraju vremena. Upravo je Došašće vrijeme u kojem iščekujemo dvostruki dolazak Isusa Krista: Kraljevstvo Božje je započelo već ovdje na Zemlji Kristovim rođenjem od Marije, navještajem Ivana Krstitelja i Isusovim propovijedanjem, ali Kraljevstvo Božje ima svoj konačni dovršetak u ponovnom Kristovom dolasku na kraju svijeta i vremena. Upravo ovo vrijeme između Kristova zemaljskog života i njegova konačnog dolaska za kršćane je vrijeme priprave, molitve i budnosti da ih, kada Krist ponovno dođe, nađe spremne. Stoga je Došašće posebno vrijeme koje izlazi iz naše svakodnevnice. Ono je trenutak u kojem vjernici imaju priliku ući u pustinju vlastitog života i ujediniti svoj glas s onim Ivana Krstitelja koji pripravlja Kristov dolazak u adventskim liturgijskim tekstovima.

Upravo je vrijeme Došašća posebna prigoda i poziv svima na ponovni susret s Gospodinom, uvijek iznova. Susret s Isusom u njegovoj betlehemskoj štalici na blagdan Božića i susret s Kristom uskrsnulim na kraju vremena, ali i svaki dan, u svakodnevnom životu i radu. Susret s Gospodinom mijenja vjernika iznutra da bi u potpunosti bio spreman na konačni susret u vječnosti. Adventski vijenac je simbol te nade i radosnog iščekivanja.