BLAGOSLOV VRTIĆA

Objavljeno: 10.01.2023

Danas smo blagoslovili sve prostorije u vrtiću. Uz vjerne pomagače „Tri kralja“ koji su nosili tamjan, kadionicu i blagoslovljenu vodu, rektor naše crkve vlč. Franjo u blagoslovnu molitvu stavio je svu djecu, roditelje i djelatnike.

LEGENDA O SVETA TRI KRALJA

Sveta tri kralja su u kršćanskoj tradiciji kraljevi odnosno mudraci; Baltazar, Melkior i Gašpar, koji su se došli pokloniti Isusu nakon njegovog rođenja. Kraljevi su stigli kao predstavnici tada poznatoga svijeta, iz Azije, Europe i Afrike.
Prema Evanđelju po Mateju, došli su “s istoka” u Jeruzalem, prateći betlehemsku zvijezdu, zvijezdu repaticu. Kad su tri kralja pronašli Isusa, darovali su mu tri dara: tamjan (kao Bogu), zlato (kao kralju) i plemenitu mast, smirnu (kao čovjeku). U svoju su se zemlju vratili drugim putem, kako bi izbjegli zlog Heroda koji je želio doznati gdje se nalazi novorođeni Isus.
Poslije smrti triju kraljeva, njihove su relikvije odnesene u Carigrad nakon što ih je pronašla sv. Jelena Križarica. Odande su kasnije prenešene u Milano i napokon u Köln, u najljepšu njemačku katedralu, gdje su i danas. Melkior je zaštitnik putnika i Svjetskog dana mladih, a Baltazar oboljelih od epilepsije. Spomendan se u Katoličkoj crkvi slavi 6. siječnja, kao blagdan Bogojavljenja. U hrvatskoj kršćanskoj tradiciji razvio se običaj blagoslivljanja vode na blagdan Bogojavljenja. Blagoslovljenom vodom blagoslivljaju se kuće i obitelji. Prigodom blagoslova kuća, na nadvratnicima se slovima “G”, “M” i “B” označavaju inicijali trojice kraljeva – Gašpara, Melkiora i Baltazara.