ČETRDESETI ROĐENDAN VRTIĆA

Objavljeno: 19.04.2015

 
https://www.dropbox.com/sh/gr10wvnpatlxqul/AABDlF2ojvObVcVQ3aiUj0goa?dl=0
 

Dvodnevnim događanjima, 17. i 18. travnja, proslavljena je 40. obljetnica djelovanja Dječjeg vrtića sv. Vinka Paulskoga. Slavlje je započelo svečanom svetom misom koju je u petak, 17. travnja predvodio pomoćni zagrebački biskup Mijo Gorski. U propovijedi je djecu poučio, a odrasle podsjetio, kako dijeljenje otvara naša srca i omogućava Bogu da djeluje, baš kao što to sestre milosrdnice svojim primjerom prenose djeci već tako dugi niz godina. Stoga je sestrama s veseljem čestitao 40. godišnjicu djelovanja Vrtića napomenuvši kako se ne može mnogo obrazovnih ustanova pohvaliti tako uspješnim i ustrajnim radom.

 

Taj trud, rad i ljubav najviše su se očitovali u subotnjem kulturno–umjetničkom programu. Na početku programa ravnateljica Vrtića, s. M. Matea Faltak, podsjetila je na geslo pod kojim je Vrtić započeo i ustrajao u radu: „Biti prijatelj svima, čineći dobro potrebnima“, te nastavila rekavši kako je „četrdeset godina postojanja nečega ili nekoga dug period, baš kao i boravak jednog djeteta od upisa u vrtić do polaska u školu. U tom periodu dijete raste i razvija se, zadovoljava svoje osnovne potrebe, stječe prve spoznaje, uči o komunikaciji, odnosima, suživotu, suosjećanju, vrijednostima, zajedništvu i stječe znanja i vještine prijeko potrebne za čitav život. Zato vrtić često nazivamo drugim domom djeteta“. Ravnateljica je pozdravila i svoje kolegice i susestre iz Družbinih i ostalih katoličkih vrtića koje su na proslavu doputovale čak iz Livna, Sinja, Zadra, Kaštela i mnogih drugih gradova. Zahvalila je na prisutnosti i svim prijateljima koje je Vrtić kroz tako dugi niz godina stekao, a što će u budućnosti i nastaviti njegovati.

 

Tijekom programa sadašnjim malenim polaznicima, čije su pjesme i plesove svi prisutni nagradili gromoglasnim pljeskom, u nastupu i slavlju priključili su se i bivši polaznici vrtića, sada već uspješni odrasli ljudi. Tako su slavlje svojim nastupom obogatili glazbenici, također bivši polaznici Vrtića, prof. Miroslav Vudjan na violini i mr. art. Vatroslav Vudjan na klaviru, a poseban pljesak dobili su i očevi bivših i sadašnjih polaznika Vrtića koji su se tjednima redovito okupljali na probama i uvježbavali svoj nastup samo za ovu prigodu.

 

O raznolikim odgojno–obrazovnim aktivnostima koje se provode i njeguju unutar vrtića po načelima zdravog kršćanskog odgoja, kako je i na kraju programa naglasila s. M. Korona Cigić, zamjenica Vrhovne glavarice, te o trudu, stručnosti, kreativnosti i strpljivosti, svjedočila je i izložba dječjih radova na temu „Moj vrtić” i „Sveti Vinko”. U sklopu izložbe mogao se vidjeti i povijesni prikaz djelovanja sestra milosrdnica kroz predškolsku odgojno-obrazovnu djelatnost. Sve to izradile su vrijedne djelatnice vrtića i djeca, a na veliko zadovoljstvo i interes svih nazočnih koji su uz razgledavanje izložbe nastavili prijateljsko druženje.