DAN DJEČJEG VRTIĆA SVETOG VINKA

Objavljeno: 28.09.2019

Cijeli je dan u vrtiću bio obilježen slavljem i glavnom pripremom za popodnevnu svetu misu u crkvi Svetog Vinka.

Za vrijeme mise orila se pjesma na način kako to samo mogu odjekivati dječji glasovi iz radosnih srdaca. Pratile ih orgulje, gitara, bubnjanje i pljeskale su ručice u znak ritma.

U određenom trenutku slavitelj mise  vlč. Danijel Vidović, SDB, lako ih je sve raspoložio za tišinu prije čitanja Božje riječi i propovijedi.  „Kad ja kažem „tri“, svi viknite „Tiho!…

I na treći njegov poziv svi ponoviše „Tiho!“.  Isti čas u punoj crkvi djece  i roditelja nastala je potpuna tišina, mir i spremnost za čuti što nam to Gospodin Isus želi reći. Slušali su pažljivo, upijali svaku riječ.

„Jeste li sve razumjeli?“ – pitao je svećenik.  Neki rekoše: „Da aaa!“, a drugi su zastali i pogledavali se.

Svećenik je nastavio s pitanjem: „Tko je bio dobar, tko je pozivao na mir?“  Djeca odgovoriše: „Isus!“ A svećenik nastavi: „Poslije Isusa to je činio sveti Vinko, a sada je red na nama da budemo dobri, da širimo mir i ljubav.  Kad nas mama ili tata zamoli da nešto učinimo i mi to učinimo s ljubavlju, a to znači odmah, spremno – tada smo dobri.“

Neki su gasno uletjeli sa svojim razmišljanjem: „Ja već jesam dobar!“   „Ja dajem mir, ja volim mir…!“  Slijedila je opet vesela pjesma.

Bilo je očito: Svi su donijeli pred oltar svoje molitve i pjesme, svoje rašireno srce i ručice. Isus je slavio ovu Euharistiju s najmanjima, njihovim roditeljima, rodbinom i djelatnicima vrtića. Isus je s nama slavio, pjevao, molio i veselio se danu svetog Vinka Paulskog, velikog prijatelja djece i siromaha.