DANI KRUHA I ZAHVALE ZA PLODOVE ZEMLJE

Objavljeno: 15.10.2023

Danas je u našem vrtiću bilo veselo jer smo i ove godine proslavili Dane kruha i  zahvale za plodove zemlje. Pripremali smo se raznim aktivnosti na tu temu. Mali pekari su sa svojim odgojiteljicama u naše dvije odgojne skupine izrađivali peciva i druge slastice, a najstarija skupina i palačinke. Vrijedne i marljive dječje ruke su radosno i sa zahvalnošću  mijesile tijesto, stavljale u peciva i male kiflice pekmez i nutellu, te ih oblikovale na razne načine. Djeci je to bio poseban doživljaj jer su oni sami stvarali djelo svojim rukama. Zatim smo odnijeli  slastice u našu samostansku kuhinju da nam tete časne ispeku napravljeno, a skupina Srčeka su pekla palačinke u svojoj odgojnoj skupini. Naša odgojiteljica Martina ispekla je domaći kruh koji smo uz molitvu blagoslova i dječje zahvalne molitve zajedno konzumirali uz ručak.

 Najljepše su molitve izrečene iz dubine djetinjeg srca:

“Bože, hvala ti za kruh!” 

“Bože hvala za sve plodove,i voće”

“Bože hvala ti za kruh koji možemo dati siromašnima i onima koji nemaju.”

Redale su se dječje molitve zahvale i radovale dobrog Boga koji nas voli, hrani i brine za nas!

Slastice smo podijelili s djecom iz svih odgojnih skupina, po primjeru riječi pjesme koju smo pjevali:”Kruh koji dijelimo dobivamo mi. Kruh je jedan jedemo ga svi…To je pravi kruh, kruh ljubavi, koj nam daje Bog jedemo ga svi…!”

Dobri Bože daj nam uvijek kruh svagdanji i blagoslovi rad naših ruku. Blagoslovi ratare i poljodjelce, mlinare i pekare…, sve nas velike i male!

Kruh i plodovi podijeljeni umnažaju radost. I onome tko dijeli i onome kome se daruje. I mi smo danas darovali i bili obdareni ne samo plodovima i pekarskim proizvodima nego i darom zajedništva, radosti i ljubavi. Hvala ti dobri naš Bože!