ALERGIJE

Objavljeno: 27.03.2014

Nakon duge zime, dolaze nam sve duži i ljepši dani. Priroda se polako budi i sve cvjeta i pupa. Toplo proljetno sunce mami nas u šetnju i igru sa našom djecom.

No, s prvim danima proljeća počinju i problemi s alergijama na pelud. Ponekad je roditelju teško odgovoriti na pitanje što je uzrok alergijama, jer nema jedinstvenog odgovora.

Mnogi stručnjaci koji se bave ovim problemom, alergije povezuju sa suvremenim načinom života koji je užurban i stresan, te ekološkim onečićenjem (zrak, voda, hrana). Za pojavu alergija važna je i nasljedna sklonost djeteta. Prema tumačenju alergologa ako je samo jedan roditelj alergičan rizik da i dijete oboli je 30%, a ako su oba roditelja alergična vjerojatnost je 50%.

No, što je zapravo alergija?

Alergija je stanje organizma kad imunološki sustav nepravilno reagira na neku stranu tvar, a tu tvar nazivamo alergenom. Alergen možemo unositi disanjem, hranom ili preko kože i sluznice.

Alergije koje se javljaju u proljeće nazivamo sezonski alergijski rinitis (peludna hunjavica, polinoza). Ova vrsta alergija je bolest gornjih dišnih puteva i javlja se u određenom razdoblju kada su u zraku čestice peluda.

Polinoze uzrokuje pelud drveća, grmlja, trave i korova.

Simptome koje najčešće primjećujemo kod djece su: curenje nosa (vodenkasti sekret), osjećaj začepljenosti nosa, kihanje, šmrcanje, crvene i suzne oči.

Roditelju je ponekad teško prepoznati simptome alergije, te prvo pomisle na prehladu i potraže pomoć pedijatra.

Ako pedijatar postavi dijagnozu alergije prema simptomima i obiteljskoj

anamnezi, treba slijediti njegove upute i uzimati terapiju koju Vam prepiše.

Najčešće preporuke koje se daju roditeljima je izbjegavanje zelenih površina za vrijeme cvjetanja, te smanjiti mogućnost kontakta s peludi na što manju moguću mjeru.

Zato je vrlo važno pri upisu djeteta u vrtić, da roditelji upozore zdravstvenog voditelja i odgojitelja na mogućnost pojave alergijskih reakcija (bez obzira da li je dijete već bilo u kontaktu sa nekim alergenom ili u obiteljskoj anamnezi postoji sklonost alergijama), kako bi pravovremeno prepoznali i reagirali u situaciji kada je to potrebno.

 

Zdravstveni Voditelj