DUHOVNA OBNOVA ZA DJELATNIKE

Objavljeno: 23.06.2018

Duhovno-obrazovni centar Marijin dvor, Lužnicu, posjedile smo 18.06. mi, djelatnice laici dječjeg vrtića Svetog Vinka.

Dok su naše vrijedne sestre radile s djecom, dan za nas 10 djelatnica vrtića laika bio je za duhovnu obnovu, radionicu, šetnju, mir i naše druženje.

Ovaj predivni edukacijski izlet osigurao je Osnivač vrtića, Družbe sestara milosrdnica Svetog Vinka Paulskog, Provincija Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije.

Program je počeo u 10:00 h predavanjem s. Stjepanke Stanić koja je svoje izlaganje zamislila tako da nas još bolje upozna sa životom i djelovanjem sv. Vinka Paulskog i sv. Lujzi de Marillac, nazvavši ga „Odakle nam to da ljubimo“.

Uz jako zanimljivo predavanje s. Stjepanke koja nam je donijela dosta zanimljivih i nama nepoznatih crtica iz života ovih svetaca našle smo poveznice za današnji život i služenje s ovim svecima.

Riječi sv. Vinka: „Mi u čovjeku moramo vidjeti Boga. Ili riječi koje je uputio s. Lujzi „Kad gledate u siromahe vidjet će te samo grubost, okrenite medalju i svjetlom ćete vjere vidjeti da je Sin Božji, koji je htio biti siromašan, nama predočen u slici tih siromaha.“, duboko su odzvanjale u našim ušima, srcima. Staviti te riječi u današnji život, posao, znači ljubiti djecu u njima vidjeti sav dar Božji. On nam ih je darovao, a i dao nam tu karizmu (dar) da ih odgajamo. Velika je to odgovornost kako za naše odgajatelje tako i za nas ostale koji dijelimo svoju karizmu, danu od Boga, ne zbog nas nego na službu cijele naše male zajednice.

Riječima „Bog je ljubav. Tko god ljubi od Boga je rođen.“ s. Stjepanka završila je svoje predavanje i potaknula nas da naše težnje budu veće od naših sposobnosti, a naša vizija bude MILOSRDAN LJUBAV.

Drugi dio naše edukacije preuzela je s. Berislava Grabovac u predivnom ambijentu dvorca Lužnica gdje smo započeli radionicu za bolju komunikaciju.

U prvoj „igri“ pokazala nam je koliko poznajemo jedni druge. Iz dobivenog rezultata zaključili smo da imamo još dosta prostora na izgrađivanju međusobnog upoznavanja.

Druga „igra“ pokazala nam je s kojim emocijama se trenutno borimo i na kojim stvarima trebamo raditi.

Nakon zajedničkog ručka, i obilaska dvorca uz stručno vodstvo provincijalne glavarice s. Elizabete Peršić nastavile smo se družiti uz razgovor i šetnju kroz predivni park dvorca.

Zahvalne smo našem Osnivaču na ovom predivnom danu koji nam je tako pokazao kako smo i mi dio njihove zajednice.

Nastavljamo dalje zajedno s sestrama djelovati i raditi po uzoru na Sv. Vinka i Sv. Lujzu, a sve za dobro naše djece.

Z.J.