DAN PROSLAVE ZAŠTITNIKA NAŠEG VRTIĆA SVETOG VINKA PAULSKOG

Objavljeno: 30.09.2023

Cijeli rujan koji nazivamo Vinkov mjesec, djeca su se aktivno pripremala kroz razne aktivnosti, kako bi što bolje upoznali život i rad svetog Vinka. Potaknuli smo roditelje na prikupljanje namirnica i higijenskih potrepština za potrebe Pučke kuhinje, koja se nalazi u sklopu samostana. Sveti Vinko zaštitnik je siromašnih, starijih i bolesnih. Kako bi djeca kroz konkretna djela osjetila što znači pružiti ruku, svoju pomoć drugome, zajedno smo s njima odnijeli sve prikupljeno u Pučku kuhinju. Zatim smo s kratkim glazbenim programom posjetili i razveselili starije i bolesne časne sestre.

Euharistijsko slavlje predvodio je fratar konventualac Ivan Marija Lotar, a naš pjevački zbor djeca iz vrtića, svojim radosnim pjevanjem dotaknuo je svako srce.

Fra. Ivan osvrnuo se u propovijedi na riječi iz Evanđelja „Blago čistima srcem, oni će Boga gledati.“ Postavio je svima pitanje: „Tko je taj koji za sebe može reći da ima čisto srce?“ Onaj tko ima čisto srce to je dijete. I zbog toga Isus kaže: „Ako ne postanete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko!“ Ovu rečenicu najbolje su razumjeli sveti, a na poseban način sveti Vinko. Vidjeti Isusa prvo u svakom djetetu, zatim u bolesnome, siromahu, potrebitome… vidjeti Boga u stvorenome svijetu. Svatko može biti svet ako prepoznaje Boga u svome vremenu i djeluje u skladu s njime.

Nakon misnog slavlja nastavili smo naše radosno zajedništvo na igralištu vrtića.